De eerste keer dat thee de grens overkwam
Na de enorme impact die thee had op de Chinese samenleving, waar het kweken, verwerken en drinken van thee al flink geëvolueerd was, bereikte thee voor het eerst een ander land: Japan.
In China dronken boeddhistische monniken veel thee tijdens hun meditaties om tot bezinning te komen. Deze “thee-momenten” lijken misschien wel een beetje op de rustige pauzes die wij tegenwoordig nemen, met een kopje thee, midden in de drukte van de dag. Best bijzonder, toch, dat thee zo’n verbindende rol speelt?
Toen de boeddhistische monniken hun geloof naar Japan brachten, namen ze thee mee. In Japan werd thee eerst gepresenteerd aan de monniken, die het vervolgens introduceerden bij de keizers, koningen en andere edelen. Daardoor werd thee in Japan een drank die vooral geassocieerd werd met de aristocratie. Dit stond in schril contrast met China, waar thee juist een populaire drank was voor het volk en zelfs als betaalmiddel werd gebruikt. In Japan was thee dus meer een luxeproduct, exclusief voor de hogere klasse.